Home / Ekonomi / Ini Sebab Kenapa Janji Pakatan Harapan Hapus GST Hanya Akan Tinggal ‘Harapan’

Ini Sebab Kenapa Janji Pakatan Harapan Hapus GST Hanya Akan Tinggal ‘Harapan’

Pakatan Harapan dalam manifestonya berjanji untuk menghapuskan enam peratus (%) Cukai Barangan dan Perkhidmatan dan mengembalikannya kepada cukai jualan dan perkhidmatan (SST) sebanyak 10% dan enam %, dianggap tidak realistik oleh kerajaan pemerintah.

GST mengumpul RM45 bilion, manakala SST mengumpul RM17 bilion – yang bermaksud pembangkang perlu menampung defisit lebih RM20 bilion – dan belum lagi berkongsi rancangan mereka mengenai bagaimana mereka akan mengurangkan hutang negara apabila tiada pendapatan.

Cita-cita tidak munasabah Pakatan itu ditepis oleh Pasukan Komunikasi Strategik Barisan Nasional (BNSC) semalam menerusi blognya, menjawab lapan soalan yang sering diaju berkaitan dengan GST dan menjelaskan mengapa cukai tersebut bersesuaian untuk negara.

BNSC menegaskan bahawa sistem GST di Malaysia bukan dianggap sebagai cukai regresif yang menekan keluarga berpendapatan rendah, sebaliknya ia merupakan sistem progresif.

Walaupun pelaksanaannya menunjukkan kumpulan berpendapatan rendah dikenakan cukai, namun beribu item barangan dikecualikan daripada cukai, selain Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) telah diperkenalkan dan kadar bayarannya sentiasa meningkat.

Pada masa ini, kumpulan berpendapatan rendah menerima sehingga RM1,200 yang dibayar secara tunai, dan BNSC menyimpulkan walaupun GST dikenakan terhadap perbelanjaan bulanan mereka, namun isi rumah masih mendapat manfaat daripada sistem tersebut.

“Cukai pendapatan persendirian juga telah dikurangkan dan distruktur semula di mana pendapatan di bawah RM4,000 sebulan tidak lagi dikenakan cukai. Mengambil kira itu juga, pendapatan isi rumah RM3,000 sebulan juga tidak dikenakan cukai – berbanding ketika era Mahathir.”

Apabila GST diperkenalkan pada April 2015, ia dianggap sebagai beban kepada rakyat, namun, BNSC menjelaskan bahawa kedua-dua cukai korporat dan cukai pendapatan peribadi masing-masing dikurangkan dari 28% kepada 24%.

“Sebagai kesannya, ramai yang di dalam kumpulan pendapatan sederhana kini membayar cukai yang lebih rendah sementara yang berpendapat rendah tidak lagi dikenakan membayar cukai pendapatan individu,” tulis BNSC menambah bahawa GST tidak boleh dianggap sebagai tambahan cukai tetapi sebagai perubahan di dalam sistem pencukaian dalam negara.

Walaupun ada pihak yang mempersoalkan sama ada GST haram dalam Islam, memandangkan Malaysia termasuk di antara 170 negara dan majoriti negara Islam yang telah melaksanakan GST, BNSC berkongsi juga bahawa banyak negara Islam lain seperti Iran yang telah melaksanakan GST pada tahun 2008, dan Arab Saudi serta UAE yang melaksanakan GST pada tahun 2018.

“Oman, Kuwait dan Bahrain akan melaksanakan GST pada tahun hadapan,” jelas BNSC sambil menegaskan sehingga hari ini, tiada negara yang telah melaksanakan GST mahu menghapuskannya.

Mengulas mengenai dakwaan bahawa GST menyebabkan inflasi, BNSC berkata ia bergantung kepada konteks – beberapa barangan seperti kereta akan mengalami penurunan harga. Malah, GST tidak meningkat sejak tiga tahun ia dilaksanakan, yang mana menunjukkan bahawa GST bukan penyebab kepada inflasi.

“Di dalam kes Pakatan, mereka bercadang untuk mengekalkan GST tetapi mengurangkannya kepada 0% dan mewujudkan kembali Cukai Jualan dan Cukai Perkhidmatan, Cukai warisan dan cukai hasil keuntungan.

“Perubahan cukai-cukai baru yang dicadangkan oleh Pakatan akan menyebabkan sekali lagi kitaran inflasi kepada para peniaga yang akan menggunakannya sebagai alasan untuk menaikkan harga jualan sekali lagi dengan mendakwa mereka terpaksa menanggung cukai-cukai yang baru ini sementara terpaksa membayar cukai pentadbiran bagi mengekalkan GST di dalam sistem,” tegas BNSC.

Sekiranya cukai korporat dan cukai pendapatan individu dikurangkan, BNSC menjelaskan kerajaan masih mampu menjana pendapatan tambahan daripada mereka yang tidak pernah melaporkan atau melaporkan pendapatan kurang dari sebenar atau korporat sebelum itu, mereka yang menjalankan perniagaan haram (atau disebut sebagai “black economy”).

Tambahnya, pembayar cukai dan syarikat yang jujur telah menikmati pengurangan cukai ini.

Menjawab mengenai sama ada hasil pungutan GST digunakan untuk menyelamatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB) atau sebarang salah laku kerajaan, BNSC menegaskan bahawa pendapatan tahunan kerajaan persekutuan menunjukkan perubahan positif iaitu sebanyak RM220 bilion hingga RM230 bilion antara tahun 2015 – 2017 – hampir sama dengan hasil RM220 bilion yang dikutip kerajaan pada tahun 2014 sebelum GST dilaksanakan.

“Memandangkan jumlah pendapatan kerajaan tetap sama, persoalan GST dijadikan wang tambahan untuk menyelamatkan apa-apa perkara tidak seharusnya timbul sama sekali,” jelas BNSC.

Sementara bagi pihak tertentu yang mendakwa kerajaan tidak telus ke atas pendapatan yang diperolehi daripada GST, BNSC menekankan bahawa sistem itu berfungsi seperti mana kutipan cukai langsung dan tidak langsung lain – yang bermaksud ia diletakkan di dalam dana yang disatukan kerajaan.

“Pendapatan GST tidak diasingkan dan tidak dibelanjakan secara berasingan. Bagaimana kerajaan membelanjakan dana yang telah disatukan (termasuk hasil GST) itu diperincikan setiap tahun di dalam belanjawan dan diaudit oleh Ketua Audit negara.”

BNSC mengulangi pendirian bahawa GST adalah satu transformasi percukaian dan bukannya cukai tambahan yang memberikan manfaat yang meluas.

“Meningkatkan daya saing negara, mengurangkan kebocoran subsidi terlindung, mengurangkan pergantungan negara terhadap petroleum, mengurangkan pengelakan cukai, mengurangkan jurang pendapatan serta memastikan bantuan yang sewajarnya hanya diberikan kepada golongan yang memerlukan dan bukannya kepada orang kaya.

“Ahli politik Pakatan sering menyebut jumlah kutipan GST sebanyak RM40 bilion, namun tidak menyentuh kerugian hasil petroleum RM40 bilion, kerugian RM10 bilion hasil dari pengurangan cukai pendapatan korporat dan peribadi, kerugian RM18 bilion dari cukai jualan dan servis mahupun RM7 bilion yang dibayar melalui BR1M.”

BNSC merumuskan bahawa orang ramai melihat sistem GST sebagai membebankan, tetapi mereka terlupa mengenai pengurangan cukai, pemansuhan cukai, pengurangan hasil petroleum serta peningkatan bayaran BR1M adalah kerana GST.

– mD

About tok anjang

Check Also

DAP-PKR Akan Saling Memujuk Calon PPBM Guna Logo Mereka

PPBM hampir pasti menggunakan logo sekutunya bagi berdepan PRU 14. Ini berikutan parti dipimpin Tun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *