Home / Politik / Barisan Nasional / Tsunami Pengundi Melayu Dalam PRU14

Tsunami Pengundi Melayu Dalam PRU14

Fenomena tsunami pengundi Melayu dijangka melanda Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) melibatkan pertandingan tiga penjuru di antara Pas, Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Harapan yang diketuai DAP.

Ketua Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa Majlis Profesor Negara (MPN), Datuk Seri Prof Dr. Mohamad Mustapa Ishak berkata, senario berbeza itu dapat dilihat berikutan percaturan parti politik yang cuba mendapatkan sokongan daripada pengundi Melayu yang mempunyai pilihan termasuk Pas.

Katanya, UMNO juga dilihat mampu bertahan jika menerima sokongan daripada orang Melayu sekurang-kurangnya 35 peratus.

“Jika sokongan tersebut kurang ia agak sukar. Berdasarkan pengalaman kita meskipun berlaku persaingan tiga penjuru, UMNO dan BN masih dapat memenangi kerusi berkenaan.

“Pilihan Raya Kecil (PRK) sebelum ini di Kuala Kangsar dan Sungai Besar, menyaksikan BN menang di dua kawasan berkenaan. Bagi PAN dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) pengaruh mereka kecil,” katanya dalam sidang akhbar Diskusi Meja Bulat Pra PRU-14 anjuran Kluster Politik, Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa Majlis Profesor Negara (MPN), di sini hari ini.

Dalam pada itu, Mohamed Mustafa berkata, kemunculan parti Melayu baharu tidak akan memberi kesan terhadap corak pengundian masyarakat Cina pada PRU-14.

“Mereka dilihat cenderung kekal untuk mengundi parti politik yang sama seperti PRU yang lalu. Kita ramalkan ia akan berlaku sebagaimana PRU sebelum ini,” ujarnya.

Tambah Mohamed Mustafa, PAN juga dilihat tidak mampu menarik undi penyokong Pas yang akan terus kekal bersama parti itu.Beliau menjangkakan sebanyak 106 kerusi akan berdepan pertandingan tiga penjuru di kawasan majoriti pengundi Melayu dengan menyaksikan pertembungan UMNO, Pas dan PPBM.

– UTUSAN ONLINE

About tok anjang

Check Also

DAP-PKR Akan Saling Memujuk Calon PPBM Guna Logo Mereka

PPBM hampir pasti menggunakan logo sekutunya bagi berdepan PRU 14. Ini berikutan parti dipimpin Tun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *