Home / Politik / Pakatan Harapan / Tiada Tsunami Cina, Melayu Atau Orang Muda, Tetapi Pakatan Akan Kalah PRU14

Tiada Tsunami Cina, Melayu Atau Orang Muda, Tetapi Pakatan Akan Kalah PRU14

Rakyat dijangka akan terus mengundi Barisan Nasional (BN) disebabkan sikap tidak konsisten pembangkang dalam melaksanakan janji serta rancangannya untuk meneraju negara sekiranya berjaya mentadbir Putrajaya.

Pengamatan oleh kolumnis, Hafidz Baharom berdasarkan keterdesakan pembangkang mencipta persepsi memburukkan Barisan Nasional (BN) di laman sosial sedangkan pembangkang sendiri tidak memberi alternatif bagi setiap kritikan sesebuah dasar berkenaan.

“Terpulang untuk percaya atau tidak.

“Kebenarannya adalah semakin ramai belia tidak peduli bermakna Pakatan terpaksa distruktur semula sementara Barisan akan terus bersama gabungan pemerintah untuk sedekad lagi,” kata bekas kolumnis portal berita ‘gulung tikar’, The Malaysian Insider itu.

Jelasnya, kempen pembangkang kerap kali menghentam dasar kerajaan namun setiap kritikan berkenaan tidak disusuli dengan cadangan bernas sebagai jalan penyelesaian.

“Kini masa untuk politik matang. Dan disinilah kelemhan Pakatan. Semua janji-janji untuk mengurangkan rasuah, pendidikan percuma, menghapuskan GST, semuanya cuma cakap-cakap tanpa fakta tentang cara pelaksanaannya.

“Dan kadang-kadang, kata-kata mereka bercanggah sama sekali. Ini contohnya.

“Anda mahukan lebih banyak polis di jalanan, tetapi bukankah anda mahu mengecilkan jumlah perkhidmatan awam? Adakah anda akan memecat atau menggaji? Dan jika anda menggaji, ianya bukan menjadi lebih kecil, bukan? Dan jika anda memecat, anda kehilangan undi.

“Jadi, yang mana satu?” soalnya lagi.

Justeru, kegagalan pembangkang dalam merencanakan strategi mereka serta menjelaskan hala tuju akan menyebabkan golongan muda tidak akan mengundi mereka.

“Tidak akan ada tsunami Cina, tsunami Melayu atau tsunami orang muda.

“Banjir sudah surut,” katanya lagi.

About tok anjang

Check Also

DAP-PKR Akan Saling Memujuk Calon PPBM Guna Logo Mereka

PPBM hampir pasti menggunakan logo sekutunya bagi berdepan PRU 14. Ini berikutan parti dipimpin Tun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *