Home / Politik / Pakatan Harapan / PPBMM Nak Apa Sebenarnya Dengan PAS? Siapa Yang Tentukan PPBM Bergandingan Dengan PAS?

PPBMM Nak Apa Sebenarnya Dengan PAS? Siapa Yang Tentukan PPBM Bergandingan Dengan PAS?

Bertambah celaru, apabila misi memikat PAS untuk bekerjasama dengan pihak blok utama pembangkang tampak gagal dilakukan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad, pihak DAP pula cuba untuk ‘merisik’ parti Islam berkenaan.

Melalui Ketua Parlimennya Lim Kit Siang, DAP tanpa segan silu cuba bertindak membuat ‘u-turn’ apabila memberi salam perdamaian dengan PAS yang suatu ketika dahulu telah mereka sakiti dengan penuh hina.

Bagaimanapun, tidakan Dr Mahathir dan Kit Siang itu disambut dingin oleh kebanyakan pemimpin PAS yang rata-rata daripada mereka anggapnya sebagai suatu yang mustahil.

Selepas pihak media melaporkan penolakan oleh PAS untuk kembali bekerjasama dengan DAP dan PPBM itu, Tan Sri Muhyiddin Yassin pula dilihat muncul ke pejabat Menteri Besar Kelantan merangkap Timbalan Mursyidul Am PAS, Datuk Ahmad Yakob.

Beliau yang merupakan Presiden PPBM turut membawa bersama Ketua Penerangan, Datuk Kamarudin Md Nor dan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PPBM, Datuk Nordin Salleh.

Sumber dalaman melaporkan, ada perbincangan berlaku antara kedua-dua pemimpin parti berteraskan Melayu itu mengenai misi memikat PAS untuk dibawa masuk ke Pakatan Harapan yang dikuasai DAP.

Tindakan Muhyiddin ini jelas kelihatan amat bertentangan dengan pendirian Dr Mahathir selaku Penasihat PPBM yang sudah tidak mahu menunggu keputusan PAS lagi.

Adakah ada polemik yang tidak berkesudahan antara Pengerusi dan Presiden PPBM khususnya dalam isu ini? Kita sudah ketahui, beberapa kali sejak kebelakangan ini Dr Mahathir dan Muhyiddin sering bercanggah dalam melakukan gerak kerja parti mereka.

Soalan siapa sebenarnya yang berkuasa dalam PPBM yang disuarakan oleh PAS mungkin releven untuk difikirkan bersama? Mahathir Mohamad atau Muhyiddin Yassin?

Jika Muhyiddin masih lagi ada “telur” sebagai Presiden, kenapa biarkan Mahathir Mohamad musnahkan impian PPBM bergandingan dengan PAS?

About tok anjang

Check Also

DAP-PKR Akan Saling Memujuk Calon PPBM Guna Logo Mereka

PPBM hampir pasti menggunakan logo sekutunya bagi berdepan PRU 14. Ini berikutan parti dipimpin Tun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *