Home / Politik / Pakatan Harapan / Takut Sokongan PAS Terlepas, PPBM Kini Kena Ikut Cakap DAP Dan PKR?

Takut Sokongan PAS Terlepas, PPBM Kini Kena Ikut Cakap DAP Dan PKR?

Bila di tengok, nampak sangat dari ira muka Presiden PPBM tu sendiri pun mempamerkan rasa tidak senang dia sewaktu hadir ke sesi menandatangani perjanjian kerjasama Politik dengan puak Pakatan semalam.

Nampak sangat dia tak puas hati. Tapi kenapa? Mungkin sebab selama ini dia cuba lengahkan masa nak kerjasama dengan PH namun bila PAS asyik main tarik tali maka dia terpaksa ikut juga telunjuk DAP dan PKR selepas ini.

picture1

Bahkan, bukan sahaja ‘bahasa tubuh’ Presiden PPBM tu mempamerkan ketidakpuasan hati dia terhadap perjanjian paksa yang dilakukan,malah jika diteliti kenyataan yang dibuat semalam juga memperlihatkan keterpaksaan dirinya sendiri.

Namun, apa yang menjadi persoalannya, kenapa PPBM hanya sekadar bersetuju untuk ‘menandatangani perjanjian kerjasama’ dengan puak Pakatan Haprak tu? Kenapa mereka tidak mengisytiharkan diri mereka sebagai sebahagian dari Pakatan Harapan tu?

Ramai yang melihat tindakan PPBM itu dibuat kerana mereka masih lagi mendambakan sokongan dari PAS yang tidak lagi bersama – sama dengan Pakatan Harapan yang turut dianggotai oleh PAN dan DAP itu pada ketika ini.

Malah, PAS juga sebelum ini pernah memberikan amaran kepada PPBM, sekiranya mereka mahu bekerjasama, maka parti itu tidak boleh mengadakan sebarang hubungan dengan DAP ataupun parti yang telah mengkhianati PAS sebelum ini @ PAN.

Jika dilihat dari satu sudut, memang ada benarnya juga pandangan itu memandangkan pada ketika ini PPBM masih lagi ‘terkontang kanting’ mencari pengaruh dikalangan akar umbi rakyat. Mereka sebenarnya masih lagi tercari- cari ‘pentas’ yang sesuai.

Maka, mahu atau tidak, terpaksa la pemimpin PPBM ‘menebalkan muka’ dan menjaja wajah DAP dan PKR ke hulu dan ke hilir bagi menagih sokongan simpati dari parti – parti pembangkang yang lain.

Namun selepas tandatangan, PPBM masih lagi bawa isu pujuk PAS untuk bersama pembangkang. Dengan kutukan dan cacian Mahathir, adakah PAS akan kerjasama dengan PPBM? Nampak gayanya, PPBM akan jadi macai DAP dan PKR jerlah lepas ini.

uuu

About tok anjang

Check Also

DAP-PKR Akan Saling Memujuk Calon PPBM Guna Logo Mereka

PPBM hampir pasti menggunakan logo sekutunya bagi berdepan PRU 14. Ini berikutan parti dipimpin Tun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *