Home / Politik / Pakatan Harapan / Muhyiddin Sedang Ambil Masa Yang Pakatan Harapan Tiada

Muhyiddin Sedang Ambil Masa Yang Pakatan Harapan Tiada

Sampai bila Muhyiddin Yassin, Presiden PPBM mahu ambil masa untuk berfikir lagi?

Sepatutnya beliau tandatangan dan PPBM sudah pun menjadi sebahagian daripada Pakatan Harapan pada 12 November yang lalu semasa Konvensyen Pertama Pakatan Harapan.

Sepatutnya PPBM sudah boleh dabik dada kerana sudah menjadi blok pembangkang dan DAP, PKR dan PAN sudah boleh menjaja nama PPBM sebagai rakan mereka yang sah. Tetapi Muhyiddin Yassin sebagai orang lama politik Malaysia, mahu mengambil masa yang sebenarnya Pakatan Harapan sudah tiada.

Hanya Mahathir yang bersungguh-sungguh mahukan satu lawan satu di dalam Pilihanraya Umum 14 dan mahukan PPBM berada di dalam blok pembangkang secapat mungkin. Namun sebagai penasihat, apa sangat yang Mahathir boleh buat? Presiden PPBM belum berani membuat keputusan dan masih lagi membuat perancangan sendiri demi kelangsungan politik.

PAS menjadi sandaran PPBM kerana mereka mahukan sokongan dan tenaga kerja daripada parti Islam terbesar Malaysia itu. Bukan mudah PPBM yang mempunyai ahli tidak sampai 30 ribu orang mahu bertanding di dalam Pilihanraya Umum 14 jika tidak berpaut dengan PAS.

Bukan rahsia jika PPBM berjaya pujuk PAS bersama mereka, PKR juga mungkin akan bersama PPBM dan PAS kerana seperti PPBM, PKR tahu akan kekuatan dan sokongan PAS.

Permainan tarik tali antara PPBM dan PAS ini sebenarnya membunuh beberapa peluang untuk Pakatan Harapan berkembang dan berkempen dengan berdabik dada.

Konvensyen Pertama Pakatan Harapan : Terlepas
Bersih 5 : Terlepas

Jika lebih banyak lagi peluang yang terlepas selepas ini, Pakatan Harapan harus berfikir secara serius samada PPBM serius atau tidak untuk bersama mereka atau PPPM hanya mahu menumpang kekuatan Pakatan Harapan.

Sebenarnya, perkara di atas tidak akan berlaku jika Mukhriz Mahathir adalah Presiden PPBM dan bukannya Muhyiddin Yassin

About tok anjang

Check Also

DAP-PKR Akan Saling Memujuk Calon PPBM Guna Logo Mereka

PPBM hampir pasti menggunakan logo sekutunya bagi berdepan PRU 14. Ini berikutan parti dipimpin Tun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *