Home / Politik / Pakatan Harapan / Pakatan Harapan Makin Terdesak Bila Berbaik-Baik Dengan PAS

Pakatan Harapan Makin Terdesak Bila Berbaik-Baik Dengan PAS

Datuk Zaid Ibrahim memberi amaran Pakatan Harapan akan hilang sokongan sekiranya ia mengadakan sebarang kerjasama dengan PAS tanpa terlebih dulu memastikan parti itu mengabaikan agendanya melaksanakan hudud.

Zaid berkata Pakatan kini kembali mesra dengan PAS.

“Sudah pasti mereka akan ditentang sekiranya mengadakan kerjasama dengan (Presiden PAS) Datuk Seri Abdul Hadi Awang tanpa PAS mengabaikan rancangan hududnya di Kelantan,” katanya.

Bulan lalu, ketua sekretariat Pakatan, Datuk Saifuddin Abdullah berkata gabungan PKR, DAP dan Amanah itu sudah memulakan rundingan dengan parti pembangkang lain termasuk PAS dalam menjalinkan kerjasama melawan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum akan datang.

Baru-baru ini, Pakatan dilaporkan menjemput semua parti pembangkang hadir di Konvensyen Pakatan Harapan pada November 12.

Zaid bagaimanapun menyelar sebarang usaha mendekati PAS sebagai “terdesak”.

“Saya tidak pernah melihat sekumpulan ahli politik yang oportunis dan terdesak sehingga sanggup mahu sebuah parti yang mahu pentadbiran menggunakan nama agama,” kata Zaid.

Selasa lalu, Hadi berkata partinya masih terbuka menjalinkan kerjasama dengan pembangkang lain memastikan pertandingan satu-lawan-satu menentang BN.

Kenyataan itu berlawanan dengan ketegasan beliau yang tidak mahu lagi “mengulangi kesilapan” bekerjasama dengan DAP.

Pakatan dan sekutunya Parti Pribumi Bersatu Malaysia berulang kali menyeru supaya pembangkang tidak bertembung pada pilihan raya umum.

About tok anjang

Check Also

DAP-PKR Akan Saling Memujuk Calon PPBM Guna Logo Mereka

PPBM hampir pasti menggunakan logo sekutunya bagi berdepan PRU 14. Ini berikutan parti dipimpin Tun …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *