Home / Sukan / Malaysia Tawar Insentif Paralimpik Tertinggi Di Dunia

Malaysia Tawar Insentif Paralimpik Tertinggi Di Dunia

Malaysia menjadi negara yang menawarkan insentif paling tinggi di dunia iaitu sebanyak RM1 juta untuk atlet yang berjaya menggondol pingat emas dalam Sukan Paralimpik berbanding negara-negara lain.

Walaupun Singapura menjadi negara paling mewah di dunia menghadiahkan wang tunai kepada pemenang pingat emas Olimpiknya iaitu sebanyak RM3.03 juta, namun negara tersebut hanya menawarkan sebanyak RM606,088 kepada atlet Paralimpik mereka.

Durian runtuh untuk atlet Paralimpik negara dihadiahkan oleh kerajaan selepas Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar pada penghujung Ogos lalu mengumumkan ganjaran yang bakal diterima oleh atlet Paralimpik adalah sama seperti yang diberikan kepada atlet Olimpik.

Khairy kelmarin sekali lagi menegas, ganjaran tersebut adalah berpadanan dengan pengorbanan dan kejayaan mereka yang membanggakan Malaysia.

“Kejayaan dan pengorbanan atlet para harus dihargai seperti atlet lain, bukan 30 peratus dari atlet ‘biasa’. Saya tidak tahu bagaimana untuk berasa hanya 30 peratus bangga dengan mereka,” kata Khairy dalam satu kenyataan di Facebook

About tok anjang

Check Also

Sambut atlet paralimpik jangan hangat tahi ayam

Walaupun sekadar mendapat 30% elaun berbanding atlet Olimpik normal, atlet paralimpik negara tidak hanya memberi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *