Home / Ekonomi / Peniaga Mara Digital janji harga barang tak naik

Peniaga Mara Digital janji harga barang tak naik

MARA_DIGITAL_MALL_301215_TMINAZIRSUFARI_02_Selepas tempoh pengecualian sewa kedai selama enam bulan berakhir hujung bulan ini, peniaga barangan di pusat teknologi maklumat (IT) Mara Digital menyatakan barangan yang dijual tidak akan naik.

Pengurus Jualan Syarikat AMB Million Resources, Azlan Shafie berkata, pengecualian selama enam bulan yang diberikan oleh pihak Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) membolehkan peniaga di Pusat IT Mara Digital mencari modal asas untuk bertapak.

“Jualan (barang) sejak mula-mula berniaga sampai sekarang ini sentiasa ada. Selepas enam bulan jika keadaan berterusan, masih ada pelanggan..harga akan tetap sama juga.

“Kuntungan sejak mula berniaga (juga) sampai sekarang ini sentiasa ada,” katanya kepada FMT di sini hari ini.

Azlan dalam masa yang sama turut mengesahkan telah mendapat memo daripada pihak Mara Digital bahawa tempoh pengecualian sewa kedai telah berakhir.

Beliau berharap pihak yang berkenaan melanjutkan tempoh pengecualian itu.

Seorang lagi peniaga yang juga merupakan pemilik Syarikat LZ Mobileworld Communication, Zabedah Ismail juga tidak akan menaikkan harga barangan IT yang dijual walaupun pengecualian sewa kedai akan tamat.

“Berkenaan dengan harga, kami boleh bagi harga ‘kasih sayang’. Kita boleh teruskan dengan harga yang kami bagi kalau kita punya volume (jualan) banyak.

“Pelanggan juga perlu menyokong kami,” katanya.

Beliau turut berharap Mara Digital melanjutkan pengecualian sewa kedai untuk tiga bulan lagi.

Pengarah Urusan Asab IT, Ahmad Kauthar Mat Zain pula menyatakan barangan IT di kedainya akan turun apabila pihaknya mula membayar sewa.

“Pihak WGN yang membekal barang (menyatakan) jika ada sewa, harga barang akan turun. Jadi kita boleh lagi promosi harga laptop untuk pelanggan,” katanya.

Pada 8 Disember lalu, Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan peniaga barangan Mara Digital diharap dapat mengurangkan harga jualan kerana diberikan pengecualian sewa kedai selama enam bulan,

Beliau berkata, dengan harga murah yang ditawarkan maka orang ramai akan mengunjungi pusat IT baru di Kuala Lumpur itu berbanding kedai yang menawarkan harga biasa.

About Ahmad Karim

Check Also

“Jangan Mansuh GST, Ia Lebih Bagus Berbanding SST,” Kata IDEAS

Malaysia menyertai 160 negara yang mengenakan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST), dan itupun pada kadar …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *