Home / Politik / Pakatan Harapan / Setakat mana Phang Li Koon akan setia dengan Lim Guan Eng?

Setakat mana Phang Li Koon akan setia dengan Lim Guan Eng?

Apabila Peguam Negara Tan Sri Abdul Gani Patail mengetuai pasukan pendakwaan terhadap Dr Mohamad Khir Toyo dalam kes bekas Menteri Besar Selangor itu membeli tanah dan rumah di bawah harga pasaran pada 2010, gambaran umum ketika itu adalah kes tersebut adalah serius.

Sesetengah pihak pula sudah membayangkan Dr Khir pasti didapati bersalah kerana tanpa bukti kukuh mustahil Abdul Gani sendiri akan mengetuai barisan pendakwaan.

Perkara sama berulang terhadap kes Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng yang dijangka berdepan dua tuduhan termasuk membeli banglo pada harga di bawah pasaran di Mahkamah Sesyen Pulau Pinang, Khamis.

Cuma kali ini, Tan Sri Mohamed Apandi Ali adalah Peguam Negara yang akan mengetuai barisan pihak pendakwaan terhadap Guan Eng.

Ambil kira senario ini dan kes Guan Eng hampir sama dengan kes Dr Khir, umum sudah boleh membayangkan kesudahan nasib Setiausaha Agung DAP itu.

Bagaimanapun, proses mahkamah bukan sesuatu yang mudah kerana dalam kes Dr Khir, beliau hanya dihukum penjara pada 2016 selepas mengharungi perbicaraan kira-kira enam tahun.

Kes beliau berjalan lancar tanpa gangguan politik atau tidak dipolitikkan walaupun beliau seorang pemimpin UMNO pernah berjawatan Menteri Besar dan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor serta wakil rakyat hampir tiga penggal.

Namun, apa jaminan DAP tidak akan mempolitikkan kes pendakwaan terhadap Guan Eng yang merupakan pemimpin utama mereka?.

Sebelum ini pun, ketika masih dalam siasatan DAP sudah menuduh Guan Eng adalah mangsa politik Barisan Nasional dan UMNO semata-mata kerana kes banglo itu didedahkan Ahli Parlimen Tasek Gelugor Datuk Shabudin Yahaya.

Sebenarnya, Guan Eng mahupun DAP tidak perlu mengaitkan pendakwaan terhadapnya dengan agenda politik kerana kes tersebut membabitkan beliau dengan pemilik asal banglo Phang Li Koon.

Ianya berkait soal integriti beliau sebagai Ketua Menteri dan Setiausaha DAP yang selalu bercakap soal tersebut dan juga soal ketelusan.

Guan Eng tidak perlu bimbang kerana perbicaraan itu adalah peluang terbaik kepadanya bagi menjawab segala tuduhan rasuah terhadap beliau termasuk isu penjualan tanah di Taman Manggis.

Tentu barisan peguam beliau yang hebat-hebat seperti Gobind Singh Deo, Ram Karpal Singh, RSN Rayer daripada DAP akan mewakili beliau berdepan tuduhan tersebut.

Ini belum ambil kira peguam-peguam daripada PKR yang mungkin akan turut membantu membela Guan Eng.

Juteru, Guan Eng perlu berdepan pendakwaan sebagai ‘anak jantan’ dan bukan menuduh ianya adalah konspirasi politik bagi menamatkan karier politiknya.

Cuma perlu diingat, dalam kes Dr Khir, pemilik tanah dan rumah yang menjualkan harta itu, Datuk Shamsuddin Hayroni yang pada awalnya sama-sama berdepan tuduhan rasuah dengan Dr Khir, akhirnya menjadi saksi kepada pihak pendakwaan kes tersebut.

Maka, tidak mustahil Li Khoon juga kemungkinan menjadi saksi pendakwa yang sekaligus akan mengaitkan penjualan banglonya di No. 25, Jalan Pinhorn, Pulau Pinang kepada Guan Eng pada harga di bawah pasaran kerana beroleh manfaat lain daripada Ketua Menteri itu.

Setakat ini, belum ada kenyataan bahawa wanita itu akan turut didakwa di mahkamah berhubung kes Guan Eng itu

Selain itu, Guan Eng juga perlu ingat bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyoal lebih 30 saksi dalam kes berkenaan.

Sekiranya, jika bukan Li Khoon yang juga sudah ditahan SPRM pada Rabu berpaling tadah, mungkin ada antara keterangan saksi-saksi tersebut dengan bukti-bukti nyata akan menghantar Guan Eng ke penjara.

About tok anjang

Check Also

Mahathir Kini De Facto Pakatan Harapan?

Adakah mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad telah mengambil alih status pemimpin De Facto …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *