Home / Politik / Pakatan Harapan / Rafizi Ramli berkata sokongan Melayu kepada PAS merosot!

Rafizi Ramli berkata sokongan Melayu kepada PAS merosot!

Keputusan PRK Sungai Besar dan Kuala Kangsar pada 18 Jun lalu menunjukkan PAS mula kembali kepada kedudukannya pada pra 2008.

Setiausaha Agung PKR Rafizi Ramli berkata PAS hanya memperoleh 26.6% sokongan Melayu di Kuala Kangsar dan 30.6% di Sungai Besar.

“Tiada berita buruk atau serangan yang berlaku terhadap PAS, namun setiap serangan PAS terhadap Pakatan Harapan diberikan liputan sepenuhnya.

“Boleh dijangka sekiranya calon daripada PKR diletakkan, peratusan pengundi Melayu untuk PAS di kedua-dua kerusi akan rendah dan mungkin hanya mencapai 24%. Ia jumlah yang mereka capai pada PRU 2004,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sementara itu, Amanah yang mewakili PH pula hanya mendapat 9.5% sokongan pengundi Melayu di Kuala Kangsar dan 8.6% di Sungai Besar.

“Ini kes dan senario terburuk untuk Pakatan Harapan memandangkan Amanah adalah parti baharu, oleh itu ia kekurangan jentera dan pengiktirafan,” katanya selepas analisis dilakukan.

Bukan itu saja, dalam dua PRK ini pengundi Cina dilihat mula beralih arah kepada BN walaupun bilangan yang keluar mengundi rendah iaitu hanya 21 hingga 28% saja.

“Jika kita mengandaikan bilangan keluar mengundi normal berlaku, kita masih lihat berlaku peralihan dari 5 hingga 7% kepada Umno/BN. Saya rasa ia disebabkan oleh janji dan hadiah yang diberikan BN,” katanya.

Ahli Parlimen Pandan itu turut menyifatkan kekalahan kepada BN sebagai ‘wake up call’ untuk Pakatan Harapan menumpukan pertandingan satu lawan satu dengan PAS.

Pada PRK lalu, calon Umno/BN menang dengan majoriti besar menewaskan calon Amanah dan PAS di kedua-dua kawasan Parlimen.

About tok anjang

Check Also

Kerana Berebut Kuasa, Rakyat Terabai

Perkembangan semasa politik di Selangor menyaksikan sikap sebenar pemimpin pembangkang yang pada hakikatnya tidak akan …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *