Home / Politik / Pakatan Harapan / Azmin makan kiri kanan : Saya bersama Anwar dan bersama Mahathir

Azmin makan kiri kanan : Saya bersama Anwar dan bersama Mahathir

Sementara itu, Azmin yang pernah dianggap “anak angkat” Tun Dr Mahathir Mohamad mengakui hubungannya dengan bekas perdana menteri itu amat baik, namun menegaskan kesetiaannya kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Ini kerana tegasnya, sebagai seorang yang berprinsip, beliau tidak pernah meninggalkan Anwar selepas dipecat daripada Kabinet pada 1998 .

“Malah, dalam tempoh 17 tahun saya tidak pernah berjumpa dengan Mahathir sehinggalah raya tahun lalu, Mahathir melalui orang tengah menyuarakan hasrat untuk berjumpa saya.

“Saya jumpa Mahathir bersendirian selepas mendapat persetujuan Anwar,” katanya sambil menambah beliau tidak boleh menerima tuduhan Mahathir terhadap Anwar kerana ia dakwaan kejam dan tidak baik.

Azmin berkata, beliau berpeluang menjadi pembantu Anwar atas syor Dr Mahathir selepas tamat pengajian di Amerika Syarikat dan pulang ke tanah air.

Jelasnya, beliau terpaksa membuat pilihan antara pemimpin nombor satu dan dua negara, selepas Anwar disingkirkan daripada jawatan timbalan perdana menteri pada 2 September 1998.
“Mereka berdua amat berpengaruh tetapi saya pilih kewajaran.

“Jika saya tinggalkan Anwar demi jawatan, ia amat kejam buat saya dan Anwar. Saya putuskan untuk tidak bersama Mahathir dan melindungi Anwar kerana saya tahu beliau orang yang baik dan bersih,” katanya yang pernah berkhidmat untuk Anwar selama 14 tahun.

About tok anjang

Check Also

Mahathir Kini De Facto Pakatan Harapan?

Adakah mantan Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad telah mengambil alih status pemimpin De Facto …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *